28-11-2022
Door: Jan van  Spaandonk

DIOK wint in Oisterwijk

Gehavende ploeg houdt het lang vol

Binnenkort worden de competities in weer in tweeën gedeeld. Dat betekent dat er gespeeld gaat worden om het kampioenschap én tegen degradatie.

In de vierde klasse staan de Oysters er goed op. Zowel ut vijfde team als Oysters III voeren de ranglijst aan. Voor Oysters II zijn er nog mogelijkheden om zich te plaatsen voor de kampioenspoule.

Oysters 1 en Oysters IV (cluster met Ducks Boxtel) is dat een stuk  moeilijker

DIOK net wat slimmer

Regerend landskampioen DIOK (Doorzetten Is Onze Kracht) kwam langs in Oisterwijk. Vorig jaar zou je de uitslag al met potlood kunnen invullen; deze jaargang sprokkelen de Leidenaren de punten erg moeizaam bij elkaar. Op de ranglijst staan ze onderaan. Een wisseling van sponsor, bestuur en het grootste gedeelte van de spelersgroep gaat DIOK niet in de koude kleren zitten. Niettemin; er loopt nog genoeg talent rond.

Furieus startte DIOK aan de wedstrijd. Precies 10 minuten werden de Oysters (die 4 basisspelers door blessures mistten) vast gepind op de trylijn. Daar werd prima verdedigd. Dat uiteindelijk de openingstreffer viel was geen verrassing. Dat DIOK daarna gas terugnam mag wel verrassend worden genoemd. De Oysters kregen doordaar een opening om alsnog aan de wedstrijd deel te nemen. De ploeg van trainer Hartwigsen werkte ontzettend hard en beetje bij beetje ontstond er wat ruimte voor de Oysters.

Het was de onvermoeibare Bram Brauer (dit keer op center door blessures van andere spelers) die een kick blokte en er vervolgens het maximale uithaalde. De conversie werd keurig verzilverd door Matti Pfaff.

DIOK leek wat overrompelt want  minuten later was het weer raak. Dezelfde Bram Brauer zette zijn brommer aan en wist een groot gat te lopen in de linkerflank van de Leidse verdediging. Nadat hij onreglementair gestopt werd, werd de penalty snel genomen door Ralf Steenbakker. Hij werd afgestopt maar de grote tweede rijer Jonas van Spaandonk die de situatie gevolgd was, wist wel het gaatje te vinden. De conversie werd ook dit keer raak geschopt. Stand 14-5. Zonder te domineren hadden de Oysters ineens een riante voorsprong.

DIOK wist echter de energie van de eerste 10 minuten weer te vinden en op slag van rust werd er een geconverteerde try gedrukt zodat de ruststand 14-12 leek te worden. Nummer 10 Matti Pfaff dacht daar anders over. Uit een toegekende vrije trap bracht hij de stand naar 17-12 over een afstand van zeker 45 meter.

Vlak na rust herhaalde hij dat kunstje en de Oysters leken naar de tweede zege van het seizoen op weg. Er waren wat pijntjes en er moest noodzakelijkerwijs gewisseld worden.

Niet lang daarna wist DIOK slim gebruik te maken van een klein desorganisatie in de defensie van de Oysters. De stand was nu 20-19. Het kan snel gaan bij rugby. Maar het werd nog erger want in de 67ste minuut van de wedstrijd was de scheidrechter genoodzaakt een penalty-try toe kennen (zeven rechtstreekse punten omdat een try poging op onregelmatige wijze verhinderd wordt). Nog erger was de gele kaart voor Toafa Tuli zodat de resterende tijd met 14 tegen 15 spelers moest worden uitgespeeld. Een schier onmogelijke opdracht. Toch bleef er gestreden worden voor elke meter en ook de scheidsrechter raakte even in de war. Hij toonde de uitblinkende Bram Brauer een gele kaart omdat hij kennelijk onreglementair in de ruck terecht gekomen was. Gemakshalve werd even vergeten dat hij daar door de tegenstander werd in getorpedeerd. De wedstrijd was hiermee gespeeld want het ondertal was nu onoverbrugbaar. Eindstand 20-29. Wel een prachtig schouwspel weer.

Meer foto's op DEZE LINK

Ut vijfde wint van directe concurrent

Het vijfde team van de senioren van de Oysters mochten aantreden tegen het eerste team van Scrumboks uit Tiel. Eindstand 31 – 0. De enorme ervaring die bij de Oysters aanwezig was gaf uiteindelijk de doorslag. Het was wel een echte wedstrijd. In het vijfde team van de Oysters staan veel spelers die tot enkele jaren geleden nog de kleuren van het vlaggenschip verdedigden. Allerlei levenbeschouwelijke zaken die langskomen als je de dertig gepasseerd bent zorgen dan voor een rustiger rugbyleven. Maar vooralsnog ligt het team op ramkoers.

Oysters III wint wedstrijd tegen BRC III en Oysters IV DUCKS  onderuit tegen Breda II

Het jongste team van de Oysters ging op bezoek in Breda. Daar werd het eigenlijk nooit een wedstrijd omdat Breda III juist het wat oudere team is van de club. Met veel snelheid en jeugdig enthousiasme werd Breda keurig aan de kant geschoven. Wessel Pijnenburg scoorde 2 x, eindstand 15-45

Het combinatie team van Oysters en Ducks leek ook te winnen maar liep tegen een late penalty aan waardoor de zege in Breda bleef: 20-18.